top of page

Äpyliähvääri 2023

Hyvät kuulijat, maaseudun ystävät, iskelmäviikon vieraat ja tapahtuman järjestäjät On tosi mukava olla tänään nimenomaan täällä Herrasen navetan pihapiirissä. Tilan historiasta on kerrottu nettisivuilla, että kun Karin isä Ensio tuli isännäksi vuonna 1963 peltoa oli 2,6ha. Karjaa oli 2 lehmää ja 1 hieho. Karin ruvetessa isännäksi peltoa oli 22 ha, lehmiä 16 sekä lisäksi vähän nuorta karjaa. Siitä lähdettiin.. ja tähän on päästy: Nykyisin karjaa 165 holstein- ja 56 ay-rotuista lehmää sekä neljä lypsyrobottia.


On todella mahtava juttu, että nimenomaan Iskelmäviikon yhteyteen on saatu tänäkin vuonna järjestettyä maatilapäivä. Tämä omalta osaltaan täydentää tapahtumaviikon ohjelman ja tarjoaa kosketuspintaa maaseutuun ja ruuantuotantoon. Kosketuspintaa, jota on tänä päivänä yhä harvemmalla ikään katsomatta.

Hyvät kuulijat, Valtakunnan politiikassa ei ole toimittajien todellakaan tarvinnut tuskailla hiljaista heinäkuuta. Uuden hallituksen tiimoilta on kirjoitettavaa riittänyt. Valitettavasti aiheet eivät ole vieneet Suomen asiaa eteenpäin, pikemminkin päinvastoin. Minkäänlaisia ääriliikkeitä ei Suomeen tarvita, sen enempää vasemmalta kuin oikealta. Rasismista puhumattakaan. On kaikkien etu ja toive, että tilanne rauhoittuu ja heti syksystä alkaen pääsemme eduskunnassa käsittelemään lakiesityksiä ja oppositiosta käsin niitä paremmaksi sparraamaan. Uuden hallitusohjelman maa- ja metsätalousosiossa on kokolailla hyvät tavoitteet. Kotimaisen ruuantuotannon kannattavuus pyritään turvaamaan lainsäädännöllisin toimin sekä ruokavientiä lisäämällä. Maataloudesta leikataan rahoitusta, mutta tämä pyritään tekemään niin, että itse ruuantuotanto säästyisi leikkurilta. Jokainen meistä ymmärtää, että hyvät tavoitteet paperilla ovat vasta lähtölaukaus ja toteutus matkan varrella lopulta ratkaisee. Metsiä pyritään uuden hallituksen toimenpiteillä hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti myös taloudellisesti ja hakkuita ei haluta lähteä rajoittamaan. Tämä on hyvä linjaus. Täällä Savossa voimme myös olla iloisia ja ylpeitä siitä, että maa- ja metsätalousministerinä on aloittanut lapinlahtelainen Sari Essayah. Uskokaamme, että tästä on koko alueellemme hyötyä. Uudessa hallitusohjelmassa todetaan:” Raskaan liikenteen tarpeisiin soveltuvan kotimaisen biopolttoaineen ja biokaasun valmistusta ja jakelua edistetään.” Tämä kuulostaa olevan erittäin hyvässä synkronissa Kiuruvedelle suunnitellun biokaasulaitoksen kanssa. Toivotaan, että hanke etenee ja mahdollistaa samalla elintärkeän elinvoimahankkeen paikkakunnallemme. Uuden hallituksen on hoidettava tältäkin osin oma ruutunsa mm. tiestön kuntoon laittamisessa.

Hyvät maaseudun ystävät,


Äpyliähvääri-tapahtumassa annetaan ansaitusti tunnustusta nimenomaan pitkäjänteiselle karjanjalostustyölle, joka on mahdollistanut entistä paremmin tuottavien ja samalla kestävien lypsylehmien kasvattamisen. Toki maidon pitoisuuksia unohtamatta, jolla on suuri merkitys niin meijerille, kuin tilallisen lompakolle. Hyvin jalostettu karja myös innostaa ja kannustaa seuraavan polven viljelijöitä sukupolvenvaihdoksiin.


Täällä Pohjois-Savossa, myös Kiuruvedellä kuten täällä Herrasen tilalla kuin Milkkiveillä ja monella monella muulla tilalla on tärkeää ja menestyksekästä jalostussuunnittelua tehnyt Anita Hyvönen. Anita on myös ollut kantava voima näiden Äpyliähvääreiden järjestämisessä ja kantanut monella tavalla kortensa ja osaamisensa kekoon koko maaseudun elinvoiman vahvistamisessa.


Voisin tässä kohtaa pyytää Anitan tänne luokseni. Olet ilmeisesti Anita pikkuhiljaa jäämässä näistä hommista pois ja halutaan Herrasen Karin ja Niskasen Annastiinan kanssa muistaa sinua kukkasilla ja kuohuvalla. Ja erityisesti kiittää arvokkaasta työstäsi karjanjalostuksen ja maidontuotannon saralla.


Vilkaisu valtakunnan politiikkaan, Äpyliähvääri 13.7. Kiuruvesi

3 views

Comentarios


bottom of page