top of page

Milloin yhteistyökyvyttömyydestä tuli hyve?


Suomen taloudellinen nousu 1900-luvun aikana takapajuisesta läänistä maailman vauraimpien maiden joukkoon oli ällistyttävä. Yksi usein unohtuva selittävä tekijä ihmeelle on ollut Suomen toimiva poliittinen järjestelmä. Sotien jälkeisenä aikana suomalaisessa politiikassa on kyetty maailman mittapuulla poikkeuksellisen hyvään yhteistyöhön.

Kompromissien ja neuvottelun voima on viime vuosikymmenen aikana päässyt politiikassa valitettavasti unohtumaan, erityisesti julkisessa keskustelussa. Tosiasia kuitenkin on se, että mikään puolue ei kykene Suomessa muodostamaan hallitusta yksinään. Jonkun on joustettava jatkossakin, ja puolueiden toinen toistaan hurjemmat vaaliohjelmat lentelevät vääjäämättä silppuriin ennen kuin seuraava toimintakykyinen kokoonpano on valmis.

Julkisessa keskustelussa kompromissien tekeminen määritellään liian usein heikkoudeksi ja niihin pystyvä puolue apupuolueeksi. Eniten tällaista arvostelua on saanut osakseen Keskusta, eikä välttämättä täysin aiheettakaan. Pelkillä kompromisseilla ei mikään puolue elä.

Samaan aikaan on kuitenkin syytä muistaa, että juuri kompromissit ovat mahdollistaneet monen äärimmäisen tärkeän uudistuksen läpi viemisen. Esimerkiksi sote saatiin vihdoin maaliin vasta, kun kaikki osapuolet kykenivät joustamaan omien eturyhmiensä eduista hieman. Keskustaa on soimattu moneen kertaan vasemmistohallituksessa mukana olemisesta, mutta hallitusneuvotteluissa mikään muu kokoonpano nykyisen lisäksi, ei kyennyt yhteistyöhön. Olisiko jonkinlainen vähemmistöhallitus – tai ei hallitusta ollenkaan – tässä tilanteessa todella ollut nykyistä parempi ratkaisu?

Median ilmatilan saa parhaimmin hallintaan jyrkillä ja utopistisillakin linjauksilla, mutta tulevaisuudessa odottaa moni ankara haaste, joista ei selvitä ilman todellista yhteistyötä. Yhteistyön rakentajia tarvitaan eduskunnassa myös huhtikuun koittaessa. Markku Siponen eduskuntavaaliehdokas (kesk.) #yhteistyö #politiikka #hallitus #media #markkusiponen #juuretmaassa #eduskuntavaalit2023

113 views0 comments

Comentarios


bottom of page