top of page

MTK Kiuruvesi 100-vuotta

Updated: May 9, 2022

Hyvää kevätpäivää Kiuruvesi!

Kiitos kun saan olla tuomassa kaupungin tervehdyksen 100-vuotiaan yhdistyksen juhlaan!

Kiuruveden juuri valmistuneessa visiossa maaseutu ja maatalous ovat keskiössä, visiossa kerrotaan: Kiuruvesi on Luomu-Suomen pääkaupunki ja suomalaisen maaseudun sydän. Olemme maatalouden suunnannäyttäjä - meillä myös eläimet ja luonto voivat hyvin.

Meillä Kiuruvedellä on noin 375 maatilaa, joiden kautta viljelijöillemme ohjautuu noin 22,5 miljoonaa euroa maataloustukia. Tämä on erittäin merkittävä summa koko kaupungin elinvoiman kannalta. Olemme Suomen suurin naudanlihan tuottaja. Kaupunki oli pitkään myös Suomen suurin maitopitäjä, mutta kuntaliitosten myötä menetimme asemamme ensin Kokkolalle ja sen jälkeen Kuopiolle. Koemme, että olemme menettäneet ykkössijamme ”dopingin” eli kuntaliitosten avulla 😉 Yhtäkaikki, tällä on ollut voimakas kehittämisen meininki ja eteenpäin katsova, ennakkoluuloton asenne. Tästä yhtenä esimerkkinä useat tilojen yhteisnavetat, jollaiseen itsekin olen päässyt hyvässä porukassa mukaan.

Suomalainen viljelijä on ollut jo pitkään tiukilla, liian pitkään. Ja jokainen tietää, että tämä talvi ja kevät on ollut ennenkokemattoman kustannuskriisin seurauksena monelle tilalle ylitsepäätemätön vuori kiivettäväksi. Moni on miettinyt ja miettii edelleen, mitä ja kuinka paljon kannattaa tai on mahdollista kylvää. Kotieläintiloilla ei taida paljon vaihtoehtoja olla, pellolle on mentävä, maksoi mitä maksoi, mutta erityisesti kasvinviljelytiloilla pohditaan kustannuksia suhteessa tuottoihin. Maatalous on tärkeä palanen maamme huoltovarmuudessa. Ja tärkeä palanen Kiuruveden palvelujen ja työpaikkojen palapelissä. Maan hallituksen huoltovarmuuspaketti ei osunut maaliin tämän kevään osalta, eikä varmasti MTK:kaan voi olla tyytyväinen tältä osin edunvalvontatyöhönsä. Toivotaan että tästäkin huolimatta uskoa edelleen riittää ja kivet lähdetään keräämään, äkeet pöllyävät ja kylvökoneet piirtävät tasaista jälkeä ympäri Kiuruvettä, kaikilla pelloilla toukotöiden merkiksi.

Kiuruveden kaupungin strategiassa lausutaan myös:

Maaseutu ja kylät ovat rikkautemme. Maatalous on Kiuruveden kivijalka. Näkisin, että olemme yhdessä Kiuruveden kaupungin ja 100-vuotiaan MTK:n kanssa suomalaisen maatalouden sekä maaseudun puolestapuhujia.

Lämpimät onnittelut! Kiitos. Markku Siponen Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja #mtk #kiuruvesi #maaseutu #maatalous #huoltovarmuus #edunvalvonta

12 views0 comments

Comments


bottom of page