top of page

Tiilikkajärven kansallispuiston laajennus saatava liikkeelle


Teimme viime kuussa 8. luokan oppilaiden kanssa retken Tiilikkajärven kansallispuistoon Rautavaaralle. Tiilikkajärven alue ei ollut minulle entuudestaan niin tuttu kuin läheinen Metsäkartanon seutu, mutta reissun aikana kirkastui, kuinka hyvä ja tarpeellinen on kansallispuiston laajennushanke.


Ympäristöministeriö valmistelee kansallispuistoon noin 4000 hehtaarin laajennusta, joka toteutettaisiin vaiheittain. Laajennusehdotus perustuu Rautavaaran kunnan esitykseen ja paikallisten esittämiin toiveisiin. Hankkeen aikana on kuultu alueen asukkaita, yrittäjiä, yhdistys- ja seuratoimijoita sekä metsästystahoja. Tiilikkajärven kansallispuisto on nykyisellään noin 3450 hehtaarin laajuinen ja sisältää upeita retkeilykohteita, kuten Venäjän hiekat, Täyssinän rauhan kivet ja Uiton kämpän.


Kansallispuistoon suunniteltu laajennus sisältäisi suoalueiden lisäksi Rautavaaran Metsäkartanon suunnalla hienot Ylä-Keyrityn järven alueet sekä geologisesti merkittävän Pumpulikirkon hiidenkirnun ja sitä ympäröivän Natura 2000-alueen. Metsäkartanolle on suunniteltu kansallispuiston luontokeskusta, joka toteutuessaan nostaisi kohteen kiinnostavuuden uudelle tasolle.


Merkittävä peruste laajennukselle on mielestäni nykyisen kansallispuistoalueen ja Rautavaaran Metsäkartanon luonnon ja retkeilyalueiden yhdistäminen, joka tarjoaisi valtavat mahdollisuudet virkistyskäytön lisäämiseen ja matkailun kehittämiseen. Laajennuksella olisi isot aluetaloudelliset vaikutukset työpaikkojen muodossa Koillis-Savoon, ja ne yltäisivät myös Pohjois-Karjalan puolelle sekä Kainuuseen, jonka alueelle nykyinen kansallispuistoalue ulottuu.


Laajennussuunnitelmat ovat nyt valmiit ja siirtyneet eduskunnan käsiteltäviksi. Kansanedustajilta ja muilta päättäjiltä sekä vaikuttajilta toivon tärkeän laajennushankkeen edistämistä mahdollisimman ripeästi.Markku Siponen

liikunnanopettaja, maatalousyrittäjä

Aluehallituksen jäsen (kesk.)


15 views0 comments

Commenti


bottom of page