top of page

Ukrainan sota murentaa Ylä-Savon taloutta

Updated: May 9, 2022


Venäjän hyökättyä itsenäiseen Ukrainaan, länsimaat Suomi mukaan lukien, ovat asettaneet Venäjää kohtaan kovia talouspakotteita. Valtaosa Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän alueella toimivista ulkomaisista yrityksistä ovat aloittaneet vetäytymisensä alueelta. Viimeisen viikon aikana on alkanut valjeta, että talouspakotteet ja yritysten omat vastuulliset päätökset iskevät erityisen kovaa meille Ylä-Savon alueelle.


Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse on ilmoittanut keskeyttävänsä viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle, keskeytys koskee sekä koneita että varaosia. Tämä tarkoittaa myös paikallisten huolto- ja varaosapalveluiden keskeyttämistä eli käytännössä kaikkien toimintojen äkkipysäytystä. Venäjän ja Valko-Venäjän osuus Ponssen liikevaihdosta vuonna 2021 oli 20 %.


Kun Ponssen alta lähtee yksi tärkeimmistä markkina-alueista, jokainen voi vain arvailla mikä sen vaikutus on yritykselle ja Ylä-Savolle. Kilpailu jäljellä olevista markkinoista varmasti kiristyy, mutta uskokaamme, että Ponsse pärjää jatkossakin. Kukaan ei osaa ymmärrettävästi vielä arvioida onko Venäjän markkinoille enää paluuta, ja jos on niin milloin. Ponsse on ilmoittanut peruvansa tulosohjeistuksen tältä vuodelta.


Iisalmelaiselle Olville erityisesti Valko-Venäjä on ollut erittäin tärkeä osa liiketoimintaa. Valko-Venäjän osuus Olvin liikevaihdosta ja -voitosta oli viime vuonna yli 20 % luokkaa. Olvi on myös ilmoittanut lopettavansa viennin Venäjälle ja ilmoittanut keskeyttävänsä investoinnit Valko-Venäjälle sekä aloittavansa vetäytymisen alueelta. Olvin valkovenäläinen tytäryhtiö Lidskoe Pivo on Lidan kaupungin suurin työllistäjä tarjotessaan työpaikan 840 henkilölle. Samassa yhteydessä myös Olvi ilmoitti peruvansa tämän vuoden tulosohjeistuksen.


Ponssen ja Olvin rinnalle nostan vielä yhden yläsavolaisille tärkeän Venäjän vientiä harjoittavan yhtiön Valion, joka on niin ikään ilmoittanut lopettavansa viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Valiolla oli ennen Krimin miehitystä vuonna 2014 mittavat markkinat Venäjällä, mutta Venäjän tuolloin asettamat vastapakotteet pysäyttivät viennin ja tästä suurimman laskun maksoi tuolloin suomalainen maidontuottaja. Tämän jälkeen Valion vienti Venäjälle on ollut vähäisempää, mutta yhtiöllä on merkittävä sulatejuustotehdas ja sopimuskumppaneita Venäjällä ja näiden yhteenlaskettu liikevaihto noin 85 miljoonaa euroa.


Maatalouden tilanne on kustannusten nousun myötä katastrofaalinen ja Valion vetäytyminen Venäjän markkinalta ei varmasti ainakaan edesauta lisäsenttien saamista tuottajalle maksettavan maitolitran hintaan. Maidon tuottajahinta on ollut viime aikoina nousussa, mutta tämä ei ole riittänyt likimainkaan kompensoimaan kautta linjan kohonneita tuotantokustannuksia. Maataloustuottajien tilanne tulee väistämättä vaikuttamaan osaltaan Ylä-Savon taloustilanteeseen tulojen ja verokertymien alenemisena ja pahimmillaan tilojen kaatumisena.


Kirjoituksessani käsittelin sodan taloudellisia vaikutuksia Ylä-Savoon, mutta näiden kaikkien edelle ajavat tietenkin rauha ja turvallisuus. Talouspakotteet ovat välttämättömiä edistäessämme Euroopan turvallisuutta. Taloudelliset uhraukset ovat sittenkin pieniä verrattuna inhimillisiin uhrauksiin, joita Ukrainan kansa tällä hetkellä kokee.


Markku Siponen

kaupungin hallituksen pj, aluehallituksen jäsen #ukraina #slavaukraini #venäjä #ponsse #olvi #valio


10 views

Comments


bottom of page