top of page

Vappupuhe 2023

Hyvä vappua juhliva väki!


Eduskuntavaalit on käyty ja omasta puolestani haluan lausua suuret kiitokset saamastani luottamuksesta kansanedustajan työhön – saatu valtakirja velvoittaa tekemään työtä kotiseutumme parhaaksi. Lupaan tehdä parhaani ja toimia yhteistyössä muiden vaalipiirin kansanedustajien kanssa. Politiikka on joukkuepeliä.


Hyvät kuulijat,


On toivottavaa, että vaalien voittajat saavat hallitusneuvottelut liikkeelle rivakasti ja osoittavat vastuullisuutta ottamalla ohjat käsiinsä. Heillä on myös vastuu yhteistyön luomisesta oikeistohallituksen kokoon saamiseksi ja näytön paikka vastata koviin lupauksiin, joita ovat esimerkiksi terveydenhuollon ja maatalouden kannattavuuden kuntoon laittaminen sekä valtiontalouden tasapainottaminen. Myös edellisen hallituksen EU-politiikkaa on kuvattu löperöksi. Tälläkin saralla uusi hallitus pääsee heti näyttämään kyntensä meille itäsuomalaisille tärkeissä ennallistamis- ja metsäkatoasetuksissa. Itä-Suomen tilanteesta olemme kaikki yhdessä kantaneet huolta eduskuntavaalien alla. Itä-Suomelle tärkeät liikenne- ja elinkeinoelämän hankkeet tulee löytyä uudesta hallitusohjelmasta. Perusväylänpidon rahoituksen nosto, junayhteyksien nopeuttaminen ja yritysten investointien vauhdittaminen löytyvät tämän listan kärjestä. Unohtaa ei voi myöskään tuottajiemme asemaa, joista liian monet ovat ahdingossa. Antakaamme arvo alkutuotannolle ja valvokaamme, että maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksistä alueellamme huolehditaan hallitusohjelmaa myöten. Hyvät kuulijat muutama sananen oman puolueeni Keskustan tilanteesta,

Ennen eduskuntavaaleja Keskustassa ajattelimme, että olemme valmiita hallitusvastuuseen, jos puolueen kannatus on selvästi mielipidemittauksia korkeampi. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut. Keskusta kärsi toisen peräkkäisen vaalitappion eduskuntavaaleissa. Johtopäätös on selkeä. Keskustan tulee jäädä oppositioon. Me keskustalaiset haluamme kunnioittaa vaalitulosta ja kansan tahtoa. Tosiasia on, että viime vuodet hallitusvastuussa ovat kuluttaneet Keskustaa. Nyt on hetki pysähtyä ja miettiä, mitä ja keitä varten Keskusta on olemassa.

Hyvät vapun viettäjät,

Vappu on perinteisesti ollut työväen juhla. Työväki on todellakin juhlansa ansainnut. On kuitenkin hienoa, että tänä päivänä vappu on koko kansan juhlapäivä. Täällä nauttivat yhdessä duunarit, johtajat, yrittäjät, henkilöstö, viljelijät, opiskelijat, lapset ja aikuiset. Työelämässä ei tarvita minkäänlaista vastakkainasettelua. Yrittäjät luovat työtä ja kasvua. Yrittäjyys on arvokas tapa työllistää itsensä ja mahdollisesti muitakin. Uudet työpaikat ovat viime aikoina syntyneet pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Mutta yritykset eivät onnistu ilman osaavia, ammattitaitoisia työntekijöitä. Henkilöstö ja työntekijät ovat palkkansa ansainneet. Samoin yrittäjä, joka on omalla riskinotollaan ja osaamisellaan luonut kannattavaa yritystoimintaa. Suomalaisten pitää alkaa puhua työstä positiivisempaan sävyyn. Kaikki työ on tärkeää ja arvokasta! Työ on elämässä yleensä myönteinen asia ja tärkeä sisällön tuoja. Työn vastaanottaminen tulee olla aina kannattavampaa kuin joutenolo, tästä meidän tulee huolehtia palkkaratkaisuilla ja tarvittavilla työmarkkinauudistuksilla, joihin uskon uuden hallituksen pystyvän Suomi on siinä tilanteessa, että meidän on huolehdittava jokaisesta työntekijästä, aivan jokaisesta. Meillä on käsillä nyt ja tulevaisuudessa huutava työvoimapula. Työntekijöistään huolehtivat työnantajat tulevat pärjäämään. Meidän työmarkkinamme tulee olla myös sellainen, että saamme tänne enenevissä määrin apua Suomen rajojen ulkopuolelta. Tämä ei ole itsestäänselvyys, koska monet länsimaat kamppailevat saman ongelman parissa. Jo tällä hetkellä elämme todellisuudessa, jossa moni ala on täysin riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta. Arvoisat vapun viettäjät Huutavin työvoimapula on ollut jo pitkään sosiaali- ja terveydenhuoltoaloilla ja vaikeuttaa jo monella tapaa palveluiden järjestämistä alueellamme. Tilanteeseen ei ole helppoja ja nopeita keinoja tarjolla. Ratkaisun avaimet löytyvät määrätietoisesta pitkäntähtäimen palkkaohjelmasta, työolojen parantamisesta ja johtamisen kuntoon laittamisesta. Työvoimapulaa voidaan käyttää myös keppihevosena palveluiden keskittämiselle alueellamme. Tätä en voi hyväksyä. Meidän on yhdessä työskenneltävä sen eteen, että lupauksiemme mukaisesti vahvistamme perus- ja lähipalveluita uudistuksen onnistumiseksi. Tärkeässä roolissa ovat myös aluesairaalamme Iisalmessa ja Varkaudessa, joissa leikkaustoiminta on saatava pikaisesti käyntiin täysin kestämättömien leikkausjonojen purkamiseksi.


Hyvät vappua juhlivat valkolakit Perinteisesti vappuna ovat juhlineet opiskelijat. Parhaimmillaan, tai pahimmillaan vapun vietto venyy useiden päivien mittaiseksi. Huolehtikaamme, että jatkossakin itäsuomalaisissa kaupungeissa on yhä enenevissä määrin haalaripukuista porukkaa merkkinä siitä, että korkeakoulutuspaikat turvataan ja niitä lisätään kuten päättyvällä hallituskaudella. Ylioppilaslakki pitää myös jatkossa pystyä suorittamaan kasvukeskusten ulkopuolellakin. Koulutusta ei siis tule keskittää tavalla, jota työmarkkinakeskusjärjestö Akavan johto on hallitusneuvotteluihin evästänyt. Ja aivan lopuksi vapun juhlaväki, minulta pyydettiin vitsiä, mutta kerron pienen tarina valkolakistani, Minun päästäni ei löydy ylioppilaslakkia. Opiskelin yhden vuoden teknillisessä korkeakoulussa ja kyseisessä oppilaitoksessa oli tapana kohdella kaltoin ylioppilaslakkia teekkarilakin tieltä. Näin myös minun lakille kävi, mutta teekkarin tupsulakkia en koskaan tilannut, vaihtaessani yliopiston puolelle liikuntatieteitä opiskelemaan. Tästä syystä valkolakkini ei ole enää kaunisti sanottuna ”käyttökunnossa”. Mukavaa vapun jatkoa kaikille ja hyvää kevään aikaa, sekä tulevaa kesää! #vappu #vappu2023 #työ #työntekijä #yrittäjä #valkolakki


102 views

Comments


bottom of page