top of page

Ylä-Savon maakuntajuhlat 2023

Meillä Ylä-Savossa juurrutaan kotiseutuun ja maakunnan murteeseen. Savolaisuus kulkee merkityksellisenä asiana mukana elämässä. Myös kunnilla on tärkeä rooli siinä, että kotiseudusta syntyy hyvät muistot. Muistot, ettei kukaan tulisi päiväkodissa tai koulussa kiusatuksi, tai että jokainen tuntisi kotikaduilla ja -kylillä olonsa turvalliseksi. Tai että heikommassa asemassa olevista huolehditaan. Tässä riittää edelleen työtä kaiken kokoisissa kunnissa.

Kiuruvedellä kaupunkistrategia on tiivistetty lauseeseen ”Elämää kaikilla aisteilla”. Voit haistaa ja maistaa, kuulla ja nähdä, tuntea aidon maaseudun. Ehkä juuri aitous onkin koko Ylä-Savon vahvuus, jota mm. nuorisoseurat omalla työllään ovat vaalimassa.


Aitous näkyy myös yläsavolaisissa kesätapahtumissa, joiden suhteen olemme oikein superviikonlopun äärellä. Maakuntajuhlilla tanssitaan, lauletaan, paistetaan muurinpohjalettuja, tuuletetaan kansallispukuja, soitetaan kansanmusiikkia, unohtamatta hartaampia jumalanpalveluksia ja sankarihaudoilla käyntejä. Sonkajärvellä on ohjelmassa perinteinen Eukonkantotapahtuma ja Pielavedellä syödään muikkuja, oikein urakalla. Näissä tapahtumissa yläsavolaiset ovat aidoimmillaan. Lähdetään kaikki mukaan! Ja seuraavinakin viikkoina Ylä-Savossa on monta hienoa tapahtumaa luvassa. Tietenkin täällä Kiuruvedellä odotamme jo kovasti Kiuruveden Iskelmäviikkoja, toivottavasti nähdään myös siellä!


Hyvät kuulijat,

Kansallispuku, joka minulla on päällä, on varsinaisesti isäni puku. Äiti ja isä harrastivat aikanaan suomalaisia kansantansseja eli tanhuja. Taisivatpa käydä esiintymässä ihan ulkomaita myöten. Kotikylällä Kalliokylässä oli ala-aste aikana oikein tanhubuumi, kun meitä koulukkaita oli oma ryhmä mukana harjoituksissa Jukolassa. Siitä oli minulle suurta hyötyä, kun opin valssin, jenkan ja polkan, joita olen pystynyt hyödyntämään myös liikunnanopettajan työssäni.


Haluan tässä lopuksi vielä esittää isot kiitokset Ylä-Savon Nuorisoseuroille ja muille yhteistyökumppaneille, arvostamme tämän Kiuruvedellä korkealle! On todella hieno asia, että Maakuntajuhlat jalkautuivat tänne Kiuruvedelle, tämä on yläsavolaista yhteistyötä parhaimmillaan! Kiitos!

24 views0 comments

Comments


bottom of page