top of page

Yrityselämän vakava viikko

Viime maanantai oli musta pohjoissavolaiselle teollisuudelle. Venevalmistaja Bella kertoi irtisanovansa vajaat 40 työntekijää muutosneuvottelujen seurauksena. Saman verran työskentelee lääkevalmistaja Orionilla, joka ilmoitti kokonaisen tehtaan sulkemisesta ja toimintojen siirtämisestä ”Eurooppaan”. Tämän jatkoksi metsäkonevalmistaja Ponsse ilmoitti aloittavansa muutosneuvottelut työtehtävien vähentämiseksi, myös lomautukset ovat mahdollisia.


Maan hallituksen on viimein herättävä itäisen Suomen vaikeaan ja koko ajan vaikeutuvaan tilanteeseen sekä koko Suomen talouden alamäkeen. Kasvua ei ole ja nousussa ovat valitettavasti vain työttömyys ja konkurssien määrä. Ilman töitä oleville suomalaisille pitää saada töitä, muutoin Suomi ei velka- ja muista talousongelmistaan selviä.


Ministerit ovat yksi toisensa jälkeen käyneet vakuuttelemassa sympatiaansa Pohjois-Savoon ja laajemminkin Itä-Suomeen, mutta missä teot? Enää ei ole varaa seistä tumput suorina.


Pohjois-Savon veturi Kuopio laitettiin ensin pois suurten kaupunkien ryhmästä ja sen jatkoksi vietiin kasvukeskuksen status korkeakoulupaikkojen jaossa. Teot ovat ristiriidassa lupausten kanssa. Nämä päätökset tulisi kokoomusministerien ehdottomasti pyörtää.


Perussuomalaisen elinkeinoministerin aika näyttää menevän työntekijäjärjestöjen haukkumiseen, nyt olisi hyvä aika kääriä hihat ja laittaa harkintaan äkillisen rakennemuutoksen rahoitus tai muut nopeat Pohjois-Savoon kohdistuvat toimet.


Rahoitus voidaan ottaa Petteri Orpon surullisen kuuluisasta tunnin junasta, jota ei tunnu kannattavan juuri kukaan. Keskusta on jo aiemmin esittänyt, että miljardihankkeen rahoitus tulisi kohdentaa rakentamisalan kasvupakettiin sekä väylien, teiden ja verkkoyhteyksien parantamiseen koko maassa.


Maan hallitus on ajanut työnantajat ja työntekijät napit vastakkain ja lakkoaalto syventää entisestään talouden alamäkeä. Nyt olisi pääministeri Orpon kannettava vastuunsa ja kutsuttava osapuolet neuvottelupöytään.


Uudistuksia tarvitaan, mutta vastakkainasettelun aika on lopetettava, muuten emme pääse kiinni talouskasvuun. Jyräämisen sijaan uudistukset kannattaa tehdä sopimalla ja myös työntekijät ovat turvansa ansainneet.4 views

Comments


bottom of page