top of page
Kuka Markku?

Markku

Markku Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa

Maatila ja kotipaikka Kiuruvedellä, liikunnan ja terveystiedon lehtorina Pielavedellä, kesämökki vaimon lapsuusmaisemissa Juuassa Pielisen rannalla ja anopin koti Joensuussa.

Perhe

Aviovaimo Sanna ja viisi lasta Anna (2011-) Emilia (2012-) Iida (2014-) Vilma (2019-) ja Anton (2021-)


Markun vanhemmat asuvat samalla tilalla.


Markun 95-vuotias mummu asuu perheen kanssa samassa talossa.

kuva_koko_vartalo_png.png
Siponeen Sanna ja Markku_1806.jpg

Koulutus

Peruskoulu: Kalliokylän koulu ja Kiuruveden yläaste 1995


Ylioppilas: Sotkamon urheilulukio 1998


Liikuntalääketieteen approbatur Kuopion avoin yliopisto 1999


Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu tuotantotalouden koulutusohjelma

2000-2001


Jyväskylän yliopisto liikuntatieteiden maisteri, liikunnan ja terveystiedon opettaja

2006


Maatalouden perusopinnot

Savon ammatillinen koulutuskuntayhtymä Muuruvesi 2008

​

Vaihto-oppilas liikuntatieteet

Kanada Winnipeg 2004
 

Työura

kuva_koulu.jpg

Ylä-Savon terveysliikunta- ja ravitsemushanke 2006-2008


Pielaveden kunta liikunnan ja terveystiedon lehtori 2008-


Maatalousyrittäjä 2008-


Yhteisnavetta Milkkivei Oy:n osakas 2013-


Metsätalousyrittäjä 2008-


Yhteismetsän osakas 2008- 

IMG_20210903_203842_448 (1).jpg

Keskeiset
luottamustehtävät

Kansanedustaja 2023-

​

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu 2022-


Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen 2022-


Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen omistajaohjaus- ja valvontajaoston puheenjohtaja 2022-2023

​

Kiuruveden kaupunginvaltuutettu 2021-
puheenjohtaja  2023-


Kiuruveden kaupunginhallitus 

puheenjohtaja 2021-2023


Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston jäsen 2021-
 

Harrastukset

DSC_5591.jpg

Kestävyysurheilu (hiihto, juoksu ja suunnistus)

Saavuttanut urheilu-uralla useita Suomen mestaruuksia hiihtosuunnistuksessa.


Varttuneemmalla iällä juossut maratoneja (ennätys 2.37) ja puolimaratoneja (ennätys 1.11)


Pallopelit (salibandy, jääkiekko, sulkapallo, tennis)


Lasten urheiluharrastuksissa ohjaaminen ja huoltaminen


Metsätyöt


Metsästys
Suorittanut metsästäjän tutkinnon 

Sotilasarvo

Varusmiespalvelus Kajaani 1999-2000,

 

Reserviupseerikurssi RUK 215 Hamina 1999-2000


Sotilasarvo reservin luutnantti

kuva_oma.JPG
20210919_153708.jpg

Markun tarina

Markku oli tammikuussa 2022 Pohjois-Savon aluevaalien Keskusta-puolueen ääniharava ja sai kolmanneksi eniten ääniä koko Pohjois-Savossa, yhteensä 1348 ääntä. Aiemmin kesällä 2021 Markku sai ylivoimaisesti suurimman äänipotin Kiuruveden kuntavaaleissa.

Elokuussa 2022 Pohjois-Savon Keskustan piirikokous valitsi Markun eduskuntavaaliehdokkaaksi kevään 2023 eduskuntavaaleihin. Millainen on ollut Markun tie vaalimenestykseen ja nykyisiin vastuullisiin tehtäviin?

​

Markun liikunnallinen lapsuus maatilalla
​

Markku syntyi v. 1979 eli kolmisen vuotta myöhemmin kuin veli Mika. Tässä kohtaa Myllymäellä asuttiin vielä kolme sukupolvea yhdessä, mutta parin vuoden päästä taloa jatkettiin ja tehtiin saman katon alle toinen koti nuoremmalle sukupolvelle. Heidi-sisko syntyi muutamia vuosia myöhemmin.

​

Markku eli liikunnallista elämää lapsuudesta saakka. Lypsykarjatilalta ei vanhemmat ehtineet aina kuskailla taajamaan harrastuksiin, joten kylän poikien kanssa pelattiin jalkapalloa oman koulun kentällä, luisteltiin ja pelattiin järven jäällä sekä hiihdettiin ja laskettiin mäkeä hankiaisilla.

Markku oli liikunnallisen poikaporukan nuorin, joten hän itseään isompien mukana, kehittyi taidoiltaan nopeasti. Vanhemmat eivät tosiaan ehtineet viemään aina harrastuksiin, joten jo 7v. saattoi Markku polkaista pyörällä 15 km matkan kylälle suunnistusharjoituksiin tai juoksukisoihin. Joskus kyllä tarvittiin autokyyti takaisin.

​

Maatilan työt kuuluivat luonnollisesti lapsesta saakka normaaliin päiväjärjestykseen. Kivenkeruuta riitti, samoin kuin heinän- ja säilörehun tekoa, lehmien haku laitumelta oli ensimmäisiä vastuullisia tehtäviä pikkupojalle. Myös metsätöitä tehtiin ympäri vuoden taimien istutuksesta, taimikon varhaishoitoon ja rankametsässä apulaisena työskentelyyn saakka. Lapsuusaikana Markun Erkki-ukki toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

​

Kalliokylän koulu sijaitsi vain reilun kilometrin päässä ja sinne oli helppo polkaista pyörällä, tai talvella vaikka hiihtämällä. Talkoilla hoidettiin kesällä koulun futiskenttää ja talvella jääkiekkokaukaloa. Koulussa oli tuolloin nelisenkymmentä oppilasta ja kolme opettajaa. Myöhemmin koulunkäynti jatkui Kiuruveden yläasteella. Tavoitteellisesti kilpaurheilua harrastanut Markku muutti lukion alkaessa Vuokattiin ja valmistui ylioppilaaksi Sotkamon urheilulukiosta.

​

Armeijasta kotiin reservin upseerina

​

Varusmiespalvelus oli Markulle mieleistä aikaa ja urheilullisesta taustasta kuten suunnistus- ja hiihtotaidoista oli paljon hyötyä. Markku eteni Kajaanissa johtajakoulutuksiin ja reserviupseerikouluun Haminaan, kotiutuminen tapahtui reservin vänrikkinä. Lukuisten kertausharjoitusten myötä sotilasarvo on tätä nykyä reservin luutnantti.
 

Opiskeluaika ja oppivuodet kuntatoimijoista

​

Markku opiskeli varusmiespalveluksen jälkeen vuoden teknillisessä korkeakoulussa tuotantotaloutta, mutta pääsi tämän jälkeen vaativien pääsykokeiden jälkeen Jyväskylään, toivomaansa liikuntatieteiden maisterin koulutusohjelmaan. Opiskeluajasta Jyväskylästä on lämpimät muistot ja vuodet sisälsivät myös vaihto-oppilaskauden Kanadan Winnipegissä. Markku valmistui myöhemmin liikunnan- ja terveystiedon opettajaksi. Opinnäytetyö käsitteli maatalousyrittäjien työkykyä ja erityisesti liikunta- ja terveyskäyttäytymisen vaikutuksia siihen.

​

Ensimmäinen työpaikka valmistumisen jälkeen oli Ylä-Savon terveysliikunta- ja ravitsemushankkeessa, jossa Markku työskenteli yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa. Työssä tehtiin poikkihallinnollista yhteistyötä kuntien eri toimijoiden kanssa ja oli erittäin hyödyllinen tulevaa poliittista uraa varten. Hanketta hallinnoi Lapinlahden kunta, joten Markku asui nämä vuodet Lapinlahdella.


Paluu juurille, maanviljelijä ja liikunnanopettaja

​

Markku palasi vuonna 2008 takaisin kotiin ja tuli mukaan lypsykarjatilan toimintaan, jolloin muodostettiin maatalousyhtymä yhdessä vanhempien kanssa. Markun vanhemmat alkoivat rakentaa omaa taloa lähistölle ja Markun perhe puolestaan asettui Myllymäelle, jossa edelleen asuivat myös Anna-mummu ja Erkki-ukki. Myöhemmin alkoi yhteisnavetan suunnittelu tuttujen perheiden kanssa ja Milkkivei aloitti toimintansa vuonna 2013.
 

Markku on toiminut vuodesta 2008 Pielavedellä liikunnan- ja terveystiedon opettajana 12-19 -vuotiaille lapsille ja nuorille eri kouluasteilla. Opettajan homman ohella Markku on organisoinut ja ohjannut koulujen kerhotoimintaa koko kunnassa. Pielavedestä on muodostunut 14 vuoden aikana tärkeä osa Markun elämää.

​

Kyläkoulujen säästölaskelmat uusiksi – mukaan politiikkaan ja kuntavaalien äänivyöry

​

Syksyllä 2020 Kiuruvedellä oltiin lakkauttamassa kaikki kyläkoulut säästösyihin vedoten. Markku teki ns. varjobudjetin, joka osoitti saatavat säästöt, konsultin laskelmissa esitettyjä, huomattavasti pienemmiksi. Kyläkoulut saivat jatkaa ja Markulle alkoi tulla pyyntöjä asettumisesta ehdolle kevään 2021 kuntavaaleissa. Pitkän pohdinnan jälkeen Markku päätti asettua ehdolle hyvällä menestyksellä, saaden ylivoimaisesti suurimman äänipotin. Vaalien jälkeen Markku lähti kantamaan vastuuta kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

​

Aluevaaleissa keskustan ykköseksi ja maakunnan kärkikolmikkoon

​

Syksyllä 2021 Markulla oli jälleen ison pohdinnan paikka, asettuako ehdolle aluevaaleissa? Markku päätti lähteä mukaan, koska oli mahdollisuus päästä rakentamaan uutta merkittävää kokonaisuutta ja toisaalta halu lähteä puolustamaan maaseudun reuna-alueiden ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluja. Tyypilliseen tapaansa päätöksen tehtyään, hän lähti mukaan täysillä itsensä likoon laittaen. Vaalitulos oli upea 1348 ääntä, jolla kiilattiin vertailuluvulla koko maakunnan kärkeen. Aluevaltuutetun lisäksi Markusta tuli aluehallituksen jäsen sekä hallituksen omistajaohjaus- ja valvontajaoston puheenjohtaja.

​

Eduskuntavaaliehdokkaaksi

​

Heti aluevaalien jälkeen Markulle alkoi tulla runsaasti kyselyjä asettumisesta ehdolle kevään 2023 eduskuntavaaleihin. Pohdintaa käytiin viikkojen ajan perheen ja taustavoimien kanssa. Lopulta Markku päätti lähteä tavoittelemaan arvokasta ja vaativaa kansanedustajan työtä. Mikäpä olisikaan hienompi ja tärkeämpi tehtävä kuin edustaa kaikkia Savo-Karjalan ihmisiä ja pyrkiä tekemään rakkaasta Suomestamme entistä parempi paikka asua ja elää?
 

Markun tarina
bottom of page