top of page

Keskustan kouluratkaisu on tehtävä


Valtuuston varapuheenjohtaja Rauno Pikkarainen kirjoitti (18.12.2022) Kiuruvesi-lehdessä, että viimeiset neljä valtuustokautta on suunniteltu taajaman koulujen peruskorjausta. Rauno osaa varmasti kokemuksellaan tämän arvioida, mutta nykyisellä valtuustolla ei ole enää varaa jäädä suunnitteluasteelle. Tarvitaan päätöksiä.


Viime vuoden aikana Nivan ja Yläkoulun kiinteistöihin teetätettiin kattavat kuntoarviot, joiden tulokset eivät ehkä sittenkään olleet kovin yllättäviä. Sisäilmassa on puutteita ja näiden mahdollisia aiheuttajia on pystytty tunnistamaan. Oireista rakennuksissa kärsineelle henkilökunnalle ja oppilaille tieto voi olla helpottavakin, kun oireilulle on nyt löytynyt selkeä syy.


Kouluinvestoinnin toteutuksessa on puhuttu käytännössä kolmesta eri vaihtoehdosta: peruskorjauksesta, uuden koulun rakentamisesta tai näiden yhdistelmästä. Nyt analysoitavana olevat tutkimustulokset antavat varmasti osaltaan vastauksen siihen, onko peruskorjaus realistinen vaihtoehto.


Kouluinvestointi tulee haastamaan, mutta toivottavasti ei kaatamaan, kaupungin talouden. On hyvä huomioida, ettei kyse ole pelkästään velkamäärän kasvusta vaan merkittävän riskin tuo myös kasvava poistojen määrä, joka herkästi painaa ohuen vuosikatteen alijäämäiseksi.


Viimeiset kolme vuotta on tehty määrätietoista työtä talouden ja puskurin vahvistamiseksi nimenomaan keskustan koulua varten. Vuoden 2019 lopussa kaupungin tase oli yli 3 miljoonaa pakkasella, tämän vuoden vaihteessa jo reilusti yli miljoonaan plussalla. Tällä tiellä tulee jatkaa tämän valtuustokauden loppuun saakka, ei ole vara jakaa esimerkiksi veronalennuksia, vaikka kuinka mieli tekisi.


Kaupungilla on omistuksessaan sijoitusvarallisuutta ja linjaus on ollut, että sijoitusvarojen tuottoja voidaan käyttää investointeihin. Näitäkin tuottoja on nyt säästetty kolme vuotta kouluinvestointiin. Varmasti harkittavaksi tulee sijoitustuoton lisäksi myös peruspääoman käyttö, kunhan investoinnin suuruusluokka on tiedossa.


Jokainen lapsen vanhempi haluaa, että oma lapsi opiskelee terveydelle turvallisissa olosuhteissa, aivan kuten kukaan työntekijäkään ei halua riskeerata oma terveyttää sisäilmaongelmien takia. Tästä syystä meidän päättäjien on kyettävä ratkaisuihin turvataksemme jatkossa terveelliset ja turvalliset koulutilat kaikille kunnan peruskoululaisille ja lukiolaisille.


Markku Siponen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.)


27 views0 comments

Comments


bottom of page