top of page

Suomen velaksi eläminen kiihtyy ensi vuonna

Hallitus on esitellyt budjettiriihessä ensi vuoden maan taloutta. Vakavin uutinen oli, että Suomen velkaantuminen kiihtyy ensi vuonna 2024 jopa 11,5 miljardiin euroon.


Orpon&Purran kehon kielestä näki, että oli huomattavasti helpompaa vaatia oppositiossa velanoton loppua, kuin toteuttaa se käytännössä. On totta, että erityisesti 15 viimeisen vuoden aikana kertyneiden lainojen korkomenot kasvavat ensi vuodelle, mutta niiden piikkiin voi laittaa vain pienen osan lisävelasta.


Orpon hallitus arvioi nyt, että vaalikauden aikana valtio ottaa huimat 46 miljardia euroa lisävelkaa.


Valtavasta alijäämästä huolimatta hallitus pitää edelleen jääräpäisesti kiinni tuhansien eurojen veronalennuksista suurituloisille. Tämän vuoksi on vaikea hyväksyä mittavat leikkaukset erityisesti pienituloisille ja lapsiperheille. Tosin näistä ei puhuttu tänään sanaakaan. Selkeä arvovalinta tämäkin. Terveyspalveluiden leikkaukset aiotaan ilmeisesti toteuttaa suunnitelman mukaisesti, tällä vaarannetaan lähipalvelut.


Tuli myös päätöksiä alueellisesti tärkeisiin asioihin, joita olemme pyrkineet hyvällä yhteistyöllä edistämään. Maakuntalennot jatkuvat ainakin jollakin tasolla vuoden 2026 loppuun.


Kirjallisen kysymykseni kohteen pelastajakoulutus sai määrärahan lisäyksen Kuopioon, tämä on vain murto-osa tarpeesta. Rahaa annettiin tosin myös Helsinkiin, mikä herättää huolta valtakunnallisen Pelastusopiston aseman heikentämisestä. Valvottavaa etua riittää tässäkin edelleen.


Orpon hallitus aloittaa ensi vuodesta infrahankkeita sekä panostaa korjausvelan pienentämiseen. Tämä on ehdottoman hyvä asia. Rahoitus tähän otetaan ns. seinistä eli valtion omaisuutta myymällä. Se mitä ja milloin myydään, on auki, joten tämän toimenpiteen järkevyyttä on vielä liian aikaista arvioida.


Leppävirran tiehankkeen ja Savon radan parannuksen suunnittelu aloitetaan ensi vuonna. Pohjois-Karjalan kohdalla on edelleen tyhjä sarake infrahankkeiden osalta.


Hienoa on se, että tutkimukseen ja innovaatioihin panostetaan, aivan kuten sisäiseen turvallisuuteenkin!Markku Siponen

kansanedustaja (kesk.)

9 views0 comments

Comments


bottom of page