top of page

Eukonkannon MM-kisat 2023

Hyvä Eukonkantotapahtuman yleisö, hyvät kilpailijat, median edustajat ja talkoolaiset.

Haluan toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi 26. Eukonkannon MM-kisoihin Sonkajärvelle. All international audience, media and competitors. I want to wish you all welcome here 26.th Wife Carrying world championships.


Viime vuonna osallistuin Eukonkantotapahtuman tonkkumin heittokisaan. Tänä vuonna olen tällä päätapahtumassa puhumassa. Joko sitten mahdollisesti ensi vuonna itse kisaamaan, löytyisikö vapaaehtoisia kannettavia? Kotikaupungin kaupunginjohtaja näyttikin täällä tänä vuonna hienosti esimerkkiä.


Yläsavolaisten kesätapahtumien vahvuus on aitous ja sitä tämä Eukonkantotapahtuma on parhaimmillaan. Liikuntaihmisenä kannustan ja tuen myös erityisesti tapahtumia, joissa on mukana tavalla tai toisella fyysinen elementti, itsensä haastaminen. Tämä toteutuu omaleimaisella tavalla, kun eukkoa lähdetään kantamaan. Jos epäilet, onko kyse rankasta urheilusuorituksesta, niin ei muuta kuin kokeilemaan.


Liikuntatapahtumana Eukonkanto toteuttaa myös tasavallan presidentti Niinistön käskyä kevään valtiopäivien avajaisissa: Ylös, ulos ja lenkille! Hän myös kehotti meitä kansanedustajia viemään viestiä eteenpäin omilla kotikentillämme. Tätä viestiä jaan eteenpäin enemmän kuin mielelläni. Liikunta edistää fyysistä terveyttä, mielenterveyttä eli pääkopan terveyttä sekä yhdessä tehtynä sosiaalista terveyttä.


Kaikesta huolimatta terveys joskus pettää ja tarvitsemme sosiaali- ja terveyspalveluita. Haluan onnitella sonkajärveläisiä uudesta, remontoidusta terveyskeskuksesta, jonka avajaisia vietettiin ennen juhannusta. Meidän päättäjien tehtävänä on huolehtia, että sieltä löytyy

myös jatkossa peruspalvelut lapsille, työssä käyville ja ikäihmisille. Kannustan ja kutsun kaikki päättäjät yli puoluerajojen puolustamaan lähipalveluitamme. Tätä meiltä odotetaan.


Hyvät kuulijat,


Olemme täällä Sonkajärvellä maaseudun ytimessä. Viime aikoina maaseutua on koeteltu Ukrainan sodan seurauksena.


Maatalouden kannattavuus on ollut monilla tiloilla heikkoa, autoilun kustannukset ovat olleet korkealla ja inflaatio on nostanut elämisen kustannuksia kaikkialla. Annan tukeni sille työlle, jota uusi hallitus lähtee tekemään maaseudun eteen esimerkiksi ruuantuotannon kannattavuuden parantamiseksi ja autoilun kustannusten alentamiseksi. Kaikkialla Suomessa pitää pystyä elämään, yrittämään, käymään töissä ja viemään lapsia harrastuksiin. Odotan, että koko Suomesta huolehditaan myös jatkossa.


Olen huolissani vastakkainasettelusta suomalaisessa yhteiskunnassa. Nyt kun taloutta reivataan kuntoon, pitää erityisesti huolehtia, ettei kukaan tipu kelkasta, siitä että heikommassa asemassa olevista huolehditaan silloinkin, kun säästetään. Talkoisiin on osallistuttava kaikkien, omien voimavarojen mukaan, erityisen tärkeää on, että vahvat välittävät.


Arvoisat kisavieraat, kilpailijat ja talkoolaiset,


Tapahtumat synnyttävät hienoja tarinoita. Kuulin Radio Sandelsista tapahtuman alusviikolla yhden sellaisen. Eukonkanto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Joni Juntunen on osallistunut kaikkiin kilpailuihin vuosien varrella ja MM-mitalejakin taitaa löytyy palkintokaapista peräti 18 kpl. Tämä tarina ja ura ansaitsee isot aplodit.


Sonkajärven kunnan, Sonkajärven yrittäjien ja Eukonkanto Oy:n yhteistyö on tämän tapahtuman kivijalka. Jokainen kesätapahtuma tarvitsee tekijänsä. Ne hiljaiset puurtajat, jotka uhraavat kesälomapäivänsä yhteisen hyvän eteen. Haluan erikseen kiittää teitä talkoolaisia, jotka olette mahdollistaneet jo 26. upeaa eukonkantotapahtumaa, tapahtumat joista Sonkajärvi ja koko Ylä-Savo tunnetaan!


Kilpailijat jo kuopivat malttamattomana, joten eiköhän laiteta päivän päätapahtuma käyntiin! I wish luck for every competitors, have a fun, enjoy the race! Haluan vielä lopuksi toivottaa onnea kaikille kilpailijoille, pitäkää hauskaa, nauttikaa kilpailusta!


Eukonkannon MM-kisojen avauspuhe 1.7.2023


8 views0 comments

Comments


bottom of page