top of page

Koulutusta ei tule keskittää


Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren kertoi viikonloppuna MTV:llä järjestönsä terveiset hallitusneuvotteluihin. Löfgrenin mukaan korkeakoulupaikkoja tulee lisätä sinne, missä on eniten väestöä eli Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle. Akavan puheenjohtaja myös linjaa, että Suomessa peruskoulu- ja lukioverkosto on liian laaja ja tarvitaan sen karsimista sekä seudullista yhteistyötä kuntien välille.


Akavan linjaukset ovat pöyristyttäviä ja alueita eriarvoistavia. Koulutuspolitiikan ei tule lisätä maaseudun ja kaupunkien välille kuilua, eikä koulutuspaikoilla tule entisestään ohjata muuttoliikennettä kasvukeskuksiin. Unohdetaanko, että myös Itä-Suomessa yritysten kasvun esteenä on osaavan työvoiman saatavuus? Alueelle kaivataan kipeästi osaamisen vahvistamista, eli koulutusta. Tilanne on sama niin yrityksillä kuin julkisella puolella. Esimerkiksi päiväkodeissa varhaiskasvatuksen ammattilaisista ja kouluissa erityisopettajista on jo nyt huutava pula myös Itä-Suomessa. Onneksi tähän ollaan vastaamassa koulutuksen aloituksella Kajaanissa. Vastaavia ratkaisuja tarvitaan lisää.


Ajatus perusopetuksen kouluverkon keskittämisestä on myös vieras, kun samaan aikaan Akava peräänkuuluttaa, että peruskoulun pitää tuottaa kykeneviä jatko-opiskelijoita. Jo nyt monilla alueilla kamppaillaan ylipitkien koulumatkojen kanssa. Olipa kyse koko maan turvallisuudesta ja huoltovarmuudesta tai omavaraisuudesta, niin avainasemassa on Itä-Suomen elinvoimaisuus. Näiden alueiden asemaa ei tule heikentää, vaan päinvastoin vahvistaa.

Pohdin, että mitähän itäsuomalaiset opettajakollegani ajattelevat Löfgrenin lausunnosta. Onhan Opettajien ammattijärjestö OAJ myös Akavan jäsen. Jos Itä-Suomi jätettäisiin ilman lisäkorkeakoulupaikkoja ja peruskouluja ja lukiota keskitettäisiin, tarkoittaisi se myös monelle opettajalle muuttoa ja työpaikan vaihtoa. Markku Siponen Kansanedustaja, opettaja (kesk.)

14 views
bottom of page