top of page

Onko pakko antaa suurituloisille veronalennukset?

Hallitusohjelmaa on nyt makusteltu parisen viikkoa ja kesäisten ensimakujen oheen on alkanut löytyä entistä enemmän karvaitakin sivumakuja. Reilut parisataa -sivuisen nivaskan parasta antia ovat yrittäjyyden edistämiseen tähtäävät muutokset sekä kannustinloukkuja purkavat työelämän uudistukset. 100 000 uutta työpaikkaa on hyvä tavoite, kaikki tuki tälle!


Yhtä mieltä voin olla myös talouden kuntoon laittamisesta koronakriisin ja Ukrainan sodan aiheuttamien menojen lisäysten jälkeen. Säästölista on mittava ja kun jotakin säästöä tai veromuutosta on kyseenalaistanut, vastaus on ollut Orpon, Purran, Henriksonin tai Essayahin suulla: On pakko tehdä.


Haluan kuitenkin haastaa. Onko todella pakko antaa meille kansanedustajille mittavat veronalennukset, puhumattakaan yli 10 000 euroa kuukaudessa tienaavista? Mielestäni ei ole.


Suurimmissa tuloluokissa veroja maksetaan ensi vuonna jopa yli 1000 euroa vähemmän Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan. Hallitus on kertonut, että veronalennukset kohdistuvat erityisesti pieni- ja keskituloisiin. Näissä veronalennus on kuitenkin vain 100-200 euron luokkaa/vuosi.


Uuden hallitusohjelman verolinjauksia ovat oluen verotuksen laskeminen ja samaan aikaan lääkkeiden verojen nostaminen. Liikunnan edistämiseen kaikissa ikäluokissa satsataan tavoitetasolla paljon, mutta liikunta- ja kulttuuripalveluiden arvonlisäveroa nostetaan. Uimahalli- ja kuntosaliliput kallistuvat. Tavoitteet ja toimet ovat ristiriidassa keskenään.


Vaalien alla puhuttiin paljon bensan pumppuhinnasta. Uusi hallitus jatkaa vihreää siirtymää korottamalla ns. jakeluvelvoitetta asteittain hallituskauden loppuun saakka. Tämän aiheuttamaa polttoaineiden hinnan korotusta kompensoimaan on sovittu bensaveron alennuksesta. Ikävä yllätys pitkien työmatkojen maakuntiin oli työmatkakuluvähennyksen heikennys, joka toteutetaan nostamalla omavastuuta.


Maa- ja metsätalouden osalta hallitusohjelman kirjaukset ovat pääosin kannatettavia, toteutus ratkaisee. Nykyiset hallituspuolueet vaativat vielä ennen vaaleja lisää rahaa maatalouteen, mutta nyt ollaan valmiita leikkaamaan 78 miljoonaa euroa vuodessa. Maatalouden kiinteistöveron huojennuksia ei jatketa vuoden 2022 tapaan, mutta metsävähennystä korotetaan.


Yhteenvetona voi todeta, että puolueiden erilaiset arvopohjat tulevat veroratkaisuissa esiin. Selkeimmin tämä näkyy Kokoomuksen ajamana veronalennuksena suurituloisille, jonka Perussuomalaiset, KD ja RKP allekirjoittavat. Hyväosaisten veroale vie valtion kassasta noin 70 miljoonaa euroa, joka olisi ollut tarpeen esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä, joihin tehdään satojen miljoonien leikkaukset.

10 views0 comments

Comments


bottom of page