top of page

Purran budjetti jatkaa korona-ajan velkarallia ilman koronaa

Meiltä monelta loksahti leuat alas, kun saimme perjantaina tiedoksi perussuomalaisten valtiovarainministeri Riikka Purran budjettiesityksen ensi vuodelle ja koko hallituskaudelle. Velkaa otetaan ensi vuonna reilut 10 miljardia euroa ja koko neljän vuoden eduskuntakaudella lähes 40 miljardia.

Lisävelka on samaa suuruusluokkaa kuin edellisellä Rinteen/Marinin hallituksella. Edellisellä kaudella velkaa paisutti eritysesti koronapandemia, myöhemmin myös Ukrainan sota. Nyt ei ole koronaa, mutta velanottoa jatketaan edelleen hurjaa 10 miljardin vuosivauhtia. Pieneltä osin tilannetta selittää kohonneet velan korkokustannukset, mutta vain osittain.


Miksi sitten perussuomalaisten ja erityisesti kokoomuksen vaalilupaukset velaksi elämisen lopettamisesta ovat

haihtuneet savuna ilmaan? Hallitus kyllä aikoo tehdä merkittäviä säästöjä erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluista sekä leikata sosiaaliturvasta. Tämä yhdistelmä iskee erityisesti pienituloisiin ja heikommassa asemassa oleviin. Mutta se miksi säästöt eivät näy velkaantumisen alenemisena, johtuu pitkälti siitä, että säästetyt eurot hupeloidaan veronalennuksina. Ensi vuoden tavoitteena olleesta 1,5 miljardin euron julkisen talouden vahvistamisesta, vain korkeintaan puolet on toteutumassa.


Kukapa meistä veronalennuksia vastustaisi, mutta tässä tilanteessa niihin ei ole Keskustan mielestä yksinkertaisesti varaa. Varsinkaan yli 10 000 €/kk ansioluokassa, joille jaetaan suurimmat veronkevennykset. On vaikea ymmärtää, miksi perussuomalaiset kuittaavat tämän kokoomuksen himoitseman veroalen, joka rahoitetaan leikkauksilla pienituloisilta. Ja samalla murretaan pohja hallituksen säästöohjelmalta jo starttipistoolin paukahtaessa.


8 views0 comments

Comments


bottom of page